neděle, září 24, 2006

Pentax K10D preview

To, na co jsme tak dlouho čekali, je konečně tu! Zhruba před deseti dny Pentax představil svou novou poloprofesionální digitální zrcadlovku, o které se do té doby vedly velmi rozsáhlé a zajímavé diskuse, plné nejrůznějších spekulací. Podle oficiální tiskové zprávy mohu jen dodat, že drtivá většina spekulací se potvrdila (v kladném slova smyslu).

A na co se tedy můžeme těšit? Vezměme to pěkně popořadě:

1) Odolná konstrukce
Pentax zvolil pro tento model prachuodolnou a voděodolnou konstrukci, kterou v této třídě nemá zatím vlastně žádný jiný fotoaparát. Ikdyž jako vnější materiál jsou použity plasty, právě odolná konstrukce napovídá, že i přesto bude zpracování velmi kvalitní. Převážná část vnitřku a všech důležitých součástek bude samozřejmě kovová.

2) Nový 10,2 megapixelový snímací CCD čip
Doba si žádá stále větší rozlišení. Rozměry čipu zůstavají stále ve formátu APS-C (23,5 mm x 15,7 mm), pokud jde o rozlišení, rozhodl se Pentax poprvé použít 10 Mpx. Pravděpodobně se jedná o CCD čip od Sony, podobný tomu, který najdeme napřáklad u Nikonu D80 nebo Sony A100. Přesto se stále spekuluje o drobných odlišnostech čipu, ať to jsou drobné detaily ve specifikacích, nebo rozdíly na fotkách samotných čipů. Zda je tedy čip nějakým způsobem pro Pentax upraven "na míru" nebo zda tyto odlišnosti nemají vůbec žádný vliv, ukáže až čas.

3) Stabilizace
Stabilizátor se dnes již stává pomalu samozřejmostí a tak ani u K10D nesmí chybět. Především při používání teleobjektivů uvítá takzvaný anti-shake snad každý. Pentax používá vlastní patentovaný systém stabilizace, který využívá systému magnetů, jejichž magnetická síla udržuje snímací čip v klidové poloze. A to jak ve svislém, tak ve vodorovném směru. Podle některých informací by měl být systém sabilizace u K10D účinější než u levnější K100D. Konkrétní porovnání nám ukáží ale až testy.

4) Nový 22 bitový A/D převodník
Snímaná scéna, konkrétně tedy světlo dopadající na čip, je spojitá veličina. Abychom z ní mohli získat digitální fotografii, je nutné ji převést do systému "jedniček a nul" o což se právě stará analogově digitální (A/D) převodník. Zjednodušeně řečeno, že čím je převodník jemnější (vícebitový), tím bude převedený obraz přesnější (především pokud jde například o barevné přechody). Pentax s tímto fotoaparátem představil nový 22 bitový A/D převodník, který by teoreticky mohl oproti konkurenci nabídnout opět o něco kvalitnější obraz, právě díky možnosti přesnější práce se snímanými daty ještě před jejich uložením do výsledného obrazového souboru. Je třeba mít na paměti, že soubory RAW zůstanou 12 bitové, respektive 8 bitové (JPG). Některé spekulace, opřené o článek ve švédském fotografickém časopise tvrdí, že jeden ze dvou podporovaných RAW souborů by mohl být až 16 bitový. Druhým RAW formátem, kromě tradičního PEF, je formát DNG, který by snad jednou v budoucnu mohl sjednotit kompatibilitu RAW formátů všech fotoaparátů.

5) Nová generace obrazového procesoru PRIME
Minulým modelům Pentaxu byly často vyčítány špatné výsledky při fotografování do JPG souborů. Mohlo za to nepříliš kvalitní zpracování a automatické úpravy při ukládání do tohoto formátu (formátu RAW se toto samozřejmě netýká). Snad právě proto je v K10D použit nový obrazový procesor. Jeho výsledky těžko dopředu odhadnout, počkejme si na první fotografie.

6) Systém odstranění prachu
Prach je jedním z nějvětších problémů současných DSLR. Proto jistě velká většina z nás uvítá, že i Pentax poprvé přináší systém pro odstranění prachu z čipu (kterému se nevyhne snad žádný fotograf, který občas mění své objektivy). Jednak byla na čip použita speciální prachoodpudivá vrstva a jednak lze čip nechat usazený prach "setřást".

7) Velký a jasný hledáček
Jak je u Pentaxu dobrým zvykem, i u K10D je použit pentaprismatický hranol, který nabídne jasný obraz v hledáčku. V něm uvidíte 96% snímané scény při 0,95x zvětšení.

8) Podpora objektivů s ultrazvukovým zaostřováním
Dlouho očekávaná novinka se konečně objeví u K10D. Bajonet samozřejmě zůstává stejný a zpětně kompatibilní se všemi K-, KA-, KAF- a KAF2 objektivy. K přenosu informací pro ultrazvukové ostřící motorky byl použit starý kontakt systému Pentax Powerzoom, který byl kvůl opuštění této technologie nevyužitý. Ultrazvukem řízené zaotřování by mělo přinest vyšší rychlost a snad také tichý chod.

A to samozřejmě není vše, snažil jsem se vybírat podle mě ty nejzásadnější a nejočekávanější novinky. Pentax K10D je velkým příslibem do budoucna. Více informací najdete v oficiální tiskové zprávě, v případě zájmu doporučuji ještě preview na stránkách Dpreview.com

Žádné komentáře: